Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

megtermékenyülés1A megtermékenyített petesejt lassú vándorlás után a petevezetéken át jut el a hetedik nap környékén a méhbe. Itt további egy hetet vesz igénybe, amíg beágyazódik a méh nyálkahártyájába.

Ezalatt a két hét alatt külső eredetű fejlődési rendellenességek nem alakulnak ki, ugyanis a magkezdeménynek nincs közvetlen kapcsolata az anya szervezetével, ráadásul a magzati sejtek ilyenkor még képesek teljes mértékben pótolni egymást.

A beágyazódást követő robbanásszerű gyors fejlődés során alakulnak ki a főbb szövetek és szervek. A nyolcadik hét végére a magzat már egy kész kis ember. Tehát a fogamzást követő második és nyolcadik hét közötti időszak során kell legjobban odafigyelni arra, hogy a magzatot semmilyen külső károsodás ne érje.

A magzati ártalmak veszélyét sokan túlértékelik, és ezért előfordul, hogy a kívánt terhességet megszakítják emiatt értelmetlenül, vagy ami még gyakoribb: az anya az egész terhessége alatt szorong a kicsi egészsége miatt.

Legtöbben a gyógyszerek szedésétől és a különféle vírusos betegségektől tartanak. Pedig az orvos által előírt orvosság hiánya legalább akkora veszélyt jelenthet, mint ha körültekintés nélkül próbáljuk gyógyítani magunkat. A legártalmasabb gyógyszerfélék a hormon tartalmú pirulák, a véralvadást gátló szerek, a herpesz vírus elleni orvosságok, az antidepresszánsok és a rákos betegségek esetén használt sejtosztódást bénító készítmények.

Egy influenza vagy egy torokgyulladás és annak kezelése nem ok arra, hogy aggódjunk. Sokan azt hiszik, hogy minden fertőzés, egy kisebb-nagyobb lázzal járó betegség veszélyt jelenthet. Természetesen nagyon óvatosnak kell lennünk bármilyen fertőzéssel szemben, ám ez nem jelenti a terhesség és a magzat veszélyeztetettségét egyből!

Ismert azonban néhány kórokozó, amelyek egyértelműen fejlődési rendellenességet okozhat az első két hónapban. Ezek a rubeóla és a bárányhimlő vírusa. Ha felmerül valamelyik fertőzés gyanúja, a várandós anyán vérvizsgálatot végeznek, és az ellenanyagszint kimutatja, hogy szervezete védett-e a kórokozókkal szemben. Ma már ezek ellen védőoltásokat kérhet, aki nem esett át gyerekkorában a „pöttyös” betegségeken.

cigi2A terhesség alatti dohányzás – és ez nem csak a koraterhesség időszakára vonatkozik –, sokkal ártalmasabb a babára, mint azt sokan gondolják. A dohányzó nők kétszer olyan gyakran vetélnek el, mint nem dohányzó társaik. De a túlélő babákon is látszik a megpróbáltatás, amit a dohányzó anya méhében elszenved egy magzat. Ugyanis cigarettázás során, a méhen átfolyó vér mennyisége jelentősen csökken, a benne lévő oxigénnel együtt. Emiatt a magzat oxigén hiányos állapotban, szinte fuldokolva próbál életben maradni. Magyarországon tizenhétszer több csecsemő veszíti életét egy terhesség alatti dohányzás miatt, mint az oly rettegett várandós kori vírusfertőzések következtében.

alkohol2A szeszes italok magzati ártalmasságát régóta felfedezték. Az alkohol az anya vérkeringéséből könnyen átjut a magzatba. Amíg azonban az anya májában lévő enzimek gyorsan lebontják az alkoholt, a kicsi szervezetében tovább jelen van, mert májsejtjei még éretlenek. Az alkohol sejtméreg, emiatt a sejtosztódást is gátolja. Károsodhat a központi idegrendszer, a születendő baba értelmi fogyatékos lehet. Az iszogató anyák újszülöttjei külső jegyek alapján is felismerhetők (alkohol szindrómás gyerekek). Édesanyjuk könnyelműségéért egész életükben hátránnyal küszködnek majd.

Donna.hu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...