Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

06_1A világ több pontján végeztek olyan vizsgálatokat, ahol dúlák nyújtottak érzelmi és fizikai támogatást a vajúdó kismamáknak.  A tanulmányokat végzők kíváncsiak voltak arra, hogy a dúlák munkája miként változtatta meg a vajúdás hosszát, a fájdalomcsökkentő gyógyszerek használatának mértékét, az epidurális érzéstelenítés és az egyéb szülészeti beavatkozások előfordulási arányát. Elemezték azt is, hogy milyen hatásai vannak  a dúlai támogatásoknak a baba egészségére és az anya későbbi viselkedésére

Két csoportban végezték a megfigyeléseket. Az egyik csoportban folyamatosan jelen voltak a dúlák a vajúdó kismamáknál, állandó dúlai támogatást élveztek. A másik csoportban, csak időnként néztek rá a vajúdókra.

A tanulmányok alapján meglepő eredményekre jutottak:

A dúlás csoportban, ahol szülő nők érzelmi és fizikai támogatása folyamatosan jelen volt, ott a császármetszések száma 50%-kal csökkentek, az esetek 25%-ban rövidebb volt a vajúdás, 60%-kal kevesebben kértek epidurális érzéstelenítést, 50%-ban csökkent az oxitocin használata, 31%-kal kevesebben kértek fájdalomcsillapítást, a fogós szülések száma 40%-kal csökkent.

Ezek a kutatási eredmények bizonyították, hogy a dúla támogatásai segítették az anyák és babáik jólétét, valamint a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások csökkenéséhez vezettek.

Megfigyelték, hogy a dúlai támogatás hatása volt még az is, hogy ezek az anyák kevésbé voltak feszültek, aggodalmasak a szülés után. Eredményesnek és a vártnál kevésbé fájdalmasnak érezték a szülésüket.  Érzékenyebben és gondosabban törődtek gyermekükkel (korai kontaktus), gyakoribb volt az eredményes szoptatás, s így a gyermekek is egészségesebbek lettek!

Ajánlott írások:
Ki a dúla?
Miben támogatja a vajúdó kismamát a dúla? 
Milyen szolgáltatásai vannak a dúlának?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...