Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

A sírás a csecsemők első „mondatai” a világ számára. Sok mindent jelenthet: éhes vagyok, félek, fázom, biztonságra vágyom… Az anyákban pedig vészcsengő módjára hat ez a hang. Míg a kívülállók számára – sokszor még az apáknak is –, a babasírás csupán egy rémes hangforrás, addig az anyák idegrendszere megfeszül erre a hangra, magasba szökik az adrenalin: mi a baj? Éppen ezért egy sírósabb gyerek az anyák idegeit tépázza meg leginkább.

Mit lehet tenni ilyen esetben?

babycryAz első, hogyha túl sokat sír a gyerek, próbáljuk meg megtudni, hogy tényleg olyan sokat sír-e, vagy csak mi vagyunk túl fáradtak. Jöjjenek el szüleink, rokonaink, lássák-hallják a kicsit – a tapasztaltak véleménye sokat számíthat!

Ezután vigyük el orvoshoz. Nem kell megijedni, szinte 100%, hogy a gyermeknek kutya baja, de egy kis vizsgálat nem árt, hiszen lehet, hogy beteg és fájdalmai vannak.

Ha a baba egészséges, akkor vegyünk egy nagy levegőt, csüccsenjünk le, és adjunk hálát azért, mert nem beteg a pici. Kellemetlen, hogy sír, de mennyivel rosszabb lenne, ha valóban baja lenne!

Vigasztaljuk magunkat azzal, hogy ez el fog múlni. Mert el fog. Általában a harmadik hónap végére ez a fajta indok nélküli sírás megszűnik – bár egyes kivételes esetekben akár a 15 hónapi is eltarthat. A sírós újszülöttből angyalka nyugodt gyerek válhat, míg ez fordítva is igaz. Egy napon rájövünk, hogy jé, már nem is sír állandóan!

Persze az önnyugtatgatás nem elég, hiszen egy szoptatós kismama állandóan fáradt, nyúzott. De a legfontosabb, hogy igyekezzünk megőrizni pihentségünk maradékát, ezért kapaszkodjunk bele minden segítő szalmaszálba: vigyázzon a gyerekre egy kicsit két evés között ez vagy az, főzzön helyettünk a nagyi ebédet, takarítson a férjünk – bármi jó, ha az alatt az idő alatt kicsit aludhatunk. Vagy olyan helyre menekülhetünk, ahol nem halljuk a sírást…

Ez nem gonoszság, a gyereknek egy boldog mamára van szüksége, a sírása is feltehetően hamarabb fog elmúlni, ha nem egy idegroncs anyuka igyekszik őt nyugtatgatni.

És soha ne érezd ilyen helyzetben, hogy bűnös, rossz anya vagy! Ha figyelsz a gyerekre, akkor nem hanyagolod el, és ha nem is csinálsz mindent tökéletesen (vagy mások állítják ezt), a gyereked attól még nagyszerűen fog fejlődni. Nem azért sír a pici, mert te rosszul bánsz vele! Csupán peched van.

És néhány év múlva már nosztalgikus könnyekkel fogsz visszaemlékezni a babád első hónapjaira: az első mosolya és az első gügyögése fog eszedbe jutni, s nem a rémes bőgése!

Donna

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...