Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

logo1Egy gyermek megszületése az egyik legnagyszerűbb, legizgalmasabb és örömtelibb része a család életének. A baba világra jöttével egy család, anya és apa is születik. Fontosnak tartom  ezt a különleges alkalom minden mozzanatának a megtervezését, hiszem az emléke életedet végig fogja kísérni.

Javaslom, hogy napló írás szerűen kezd el írni ami a szüléssel kapcsolatban eszedbe jut. Ez a napló kulcsfontosságú lesz a későbbiek folyamán a fontossági sorrend kialakításánál, amikor megtervezed a szülést.

A szülési terv egy esetleg két egyoldalas, aprólékosan megfogalmazott lista arról, hogyan szeretnél szülni. Javaslom, hogy ezt a szülési tervet mindenkinek eljuttatni akik a szülésen jelen lesznek. Ezzel elkerülheted azt, hogy ne a szülés közben derüljön ki, hogy nem értenek egyet egymással valamiben, vagy félreértettek egy pár mondatot.

Vajúdás és szülés közben rengeteg dologra kell odafigyelni, jobb, ha nem az utolsó pillanatban állsz neki megcsinálni a tervet.

Miután megírtad, beszéld át azokkal, aki majd segítőid lesznek a vajúdás és a szülés alatt. Ez lehet a fogadott orvosod, szülésznőd, vagy a dúlád. Mindig maradj rugalmas, és ha kell, változtass a terveden. A fő célod, a babád biztonságos megszületése. Ezt mindig tartsd fejben.

Javasolt útmutató lépésről lépésre, ez segít majd megírnod a szülési tervedet.

1. Ellátási problémák:
Tudj meg mindent a szülések során alkalmazott rutin eljárásokról. Ha valamivel nem értesz egyet, beszélj róla az orvosoddal. Miközben egyre többet tudsz meg az alapokról, fölmerülhetnek olyan kérdések, amikről majd említést szeretnél tenni a tervedben.Készíts egy egyoldalas tervet arra az esetre, ha a szülés teljesen rendben zajlik és semmiféle komplikáció nem lép fel. A biztonság kedvéért csinálj egy olyan tervet is, amiben arról írsz, hogyan szeretnéd, hogy ellássanak, ha valami mégis felmerülne. A következő kérdések lehet, hogy soknak tűnnek, de most még van időd átgondolni. Ha valamelyik kérdés nem szimpatikus neked, egyszerűen húzd ki a listádról, aztán állítsd fontossági sorrendbe azokat,amelyek szerinted a legfontosabbak.

Ki legyen jelen?
– Szeretnél-e dúlát?
– Milyen módszereket, testhelyzeteket szeretnél megpróbálni (állni, guggolni, feküdni, sétálni…)?
– Szeretnél-e egy meghatározott testhelyzetet szüléskor?
– Mit szeretnél tenni a fájdalom ellen? (masszázs, meleg vagy hideg pakolás, légzési gyakorlatok…)
– Mit gondolsz a szülési megfigyelésekről?
– Szeretnél-e használni fájdalomcsillapítót, és ha igen milyen fajtát?
– Szeretnél-e gátmetszést, vagy inkább elkerülnéd, ha lehet?
– Saját ruhádat szeretnéd-e viselni?
– Szeretnél-e zenét hallgatni?
– Szeretnéd-e használni a zuhanyzót?
– Ha császármetszésre kerül sor, vannak-e külön elvárásaid?

Mik az elképzeléseid a babád ellátásával kapcsolatban? (mikor szeretnéd etetni, hol aludjon…)

2. Beszélj az orvossal, szülésznővel vagy a dúláddal:
Legtöbbször nekik van rutin tervük a dolgok menetéről. Ők ezt tanulták, erre készültek fel, és ők is a legjobbakat akarják.

3. Önbizalom és akaraterő:
Vajúdás és szülés közben sok nő úgy érzi, hogy kicsúszik a kezéből az irányítás. A szülési terv ebben segít, hogy magabiztosabb legyél, még akkor is, ha valami olyan jön közbe, amire nem számítottál.

Előfordulhatnak nem várt dolgok ezekre is próbálj felkészülni a tervedben.

Például:
„Ha császármetszésre kerül a sor…”
– szülés közben, ha úgy érzed, hogy változtatnod kéne valamin, amiben nem vagy biztos, kérdezz rá az orvostól, hogy még legyen időd átgondolni. Ha van dúlád, ő segít neked.
A dúla jelenléte >>>

4. A pozitív gondolkodás ereje:
Próbálj olyan tervet készíteni, amely azokkal a dolgokkal foglalkozik, amiket szeretnél hogy megtörténjenek és nem azokkal amiket el akarsz kerülni.

Pár példa:

– „A fájdalmakkal kapcsolatban, utánanéztem és tudomásul vettem, hogy milyen fájdalomcsillapítók állnak rendelkezésemre, és majd jelzem, ha szükségem van rájuk.”
– „Rögtön a szülés után, szeretném, ha a baba a közelemben maradna, és mindkettőnket egy meleg takaróval takarnának be, kivéve, ha valami baj van.”

Azt gondolom, hogy ha ilyet készít valaki, akkor már a szülés előtt jó átbeszélni a választott orvossal. Sajnos, felkért orvos nélkül nem nagyon lehetnek különleges elvárásai a vajúdónak pláne akkor, amikor 3-4 esetleg 5 vajúdó készül szülni egyszerre az ügyeletes orvosnál. Ilyen esetben nincs lehetőség csak egy valakivel foglalkozni.

Olvashatsz még a szülési tervről itt >>> 
Szülési terv letölthető innen >>>
Szülési Terv – Minta >>> 

Szülési űrlap kitölthető itt >>>
(kérés esetén dokumentumban a megadott e-mail címre elküldöm a Szülési tervet)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...