Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Írta: Regős Judit

medd2– A funkcionális meddőség lehetséges okai

A fogantatás, illetve a születés maga a csoda. Biológiai értelemben persze meg tudjuk magyarázni, hogyan történik: ki ne tanulta volna már az általános iskolában, hogy miként születik a gyermek. Azt azonban, hogy nem csupán két sejt egyesüléséről van szó, igazán csak az érzi, akinek többszöri „próbálkozás” ellenére sem születhet gyermeke.

Orvosi értelemben akkor beszélünk meddőségről, ha valaki akarata ellenére több mint két évig nem tud teherbe esni. Ennek lehet orvosi (organikus) oka: például elzáródott a petevezeték, nem megfelelő a nemi hormonok szintje, vagy a férj spermiumai lassúak, esetleg életképtelenek. De előfordul, hogy orvosilag mindent rendben találnak a pár mindkét tagjánál, mégis késik a gyermekáldás, s így a megkönnyebbülés is. Ilyenkor pszichés eredetű, orvosi nyelven szólva funkcionális meddőségről van szó. A megtermékenyülés késedelmeskedésének a hátterében lelki okok húzódnak meg.

Megemelkedett stresszszint
Az elmaradt gyermekáldás mögött gyakran éppen a gyermek utáni görcsös vágy áll. Számos pár egyfajta teljesítményként éli meg a teherbeesést. Családtervezés helyett „gyermekprojektbe” kezd, és minden hónapot személyes kudarcként él meg, amikor újra megjön a nő menstruációja. Ez az érzés megemeli az egészséges stressz-szintet. Bizonyított tény, hogy a stresszhormonok emelkedése gátolja a szervezetben a fogamzóképességet.

Jótékony megkönnyebbülés
Számtalanszor megtörténik, hogy sokéves sikertelen próbálkozás és beavatkozás után a pár feladja a küzdelmet, és az örökbefogadás mellett dönt. Ezután – szinte a csodával határos módon – a nő áldott állapotba kerül, és megszülethet végre a közös gyermekük. Ha egy pár elfogadja, és beletörődik az örökbefogadás tényébe, megkönnyebbül, hatalmas nyomás, illetve feszültség alól szabadul fel. Az így létrejövő sikerélmény még a testükben keletkezett görcsöket is képes feloldani. Nem okoz problémát, ha valakinek van már egy örökbe fogadott gyermeke, és ebbe a családba érkezik a – biológiai értelemben vett – saját gyermek.

A kikapcsolódás fontossága
Érdekes megfigyelés, hogy sokszor elég az is, ha a pár felismeri: túlfeszített tempóban él, alig van ideje a kikapcsolódásra, pihenésre. Egy hosszabb szabadság, kellemes környezetváltozás meghozhatja a sikert. Hisz akkor van idejük, energiájuk önmagukkal és a társukkal foglalkozni, végre kipihenhetik magukat, megnyugodhatnak. Nem egy pártól lehet hallani, hogy felhőtlen szabadságok, nyaralások alkalmával fogant gyermekük… Bár még a legromantikusabb helyen is nehéz elvonatkoztatni a gondoktól, nem lehetetlen, ha igazán odafigyelnek egymásra.

Ördögi kör
A másik érdeklődésre méltó tény, hogy maga a görcsös akarás is próbára teszi a pár idegeit. Kialakul az ördögi kör: a hiábavaló várakozás, a türelmetlenség, majd az emiatti görcsös, kétségbeesett akarás gátolja az eredményes fogantatást. Két részre osztódik a világ: mindaz, amit a termékenység érdekében tesznek, fontos, a többi pedig elhanyagolhatóvá válik.

Társadalmi elvárás
Egy bizonyos kor elérését követően szinte társadalmi elvárásként magasodik a párok fölé, hogy gyermekük legyen. Állandósulnak a „mikor jön már a baba” típusú kérdések, amelyeket a tágabb és szűkebb környezetben élők tesznek fel. Ezekre az esetekre hasznos, ha a pár rendelkezik úgynevezett elkerülő technikával, vagyis képesek bátran elmondani, hogy nem kívánnak beszámolni magánéletükről.

Programozott szex
Nem ritka sajnos az sem, hogy az örömszerző szexualitást felváltja az eredményközpontú, kiszámított, beprogramozott szex. Ami addig élvezet volt, az immáron kötelező munkává válik. Alig marad tehát olyan terület az életükben, ahol valóban feltöltődhetnének, s ily módon – lelkileg és testileg lemerülve – a szervezetük sem képes reproduktív lenni.

 Ajánlott írás: Felkészülés a várandósságra

.

 

Ajándék DVD babatervezéshez

fvdvd1

 a meditáció kizárólag babát tervező hölgyek részére készült.
Jelszó az űrlap kitöltésével kérhető >>>

 

13-uh3dÉlet az anyaméhben birthFogantatástól a szülésig–  11Az ember egyedfejlődése ujszulottcicizikAz újszülött küzdelme 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...