A gyomorégés a leggyakoribb terhességi panaszokhoz tartozik, a választ adó terhes nők 41%-a szenved tőle. Az első trimeszterben a gyomorégés kialakulásának hátterében hormonális és fizikai okok állnak.
Gyomrunkat egy izomréteg zárja el a nyelőcsőtől. A várandósság során termelődő sárgatest-hormon hatására a gyomorszáj izmai gyakran ellazulnak, megereszkednek, a lazább záróizom pedig olykor a gyomor savtartalmának egy részét is visszaengedi a nyelőcsőbe.
A harmadik trimeszterben ezt a kellemetlenséget a legtöbb kismama esetében az okozza, hogy a babával együtt növekvő méh összenyomja, és egyre magasabbra tolja a gyomrot. Ilyenkor kis mennyiségben gyomortartalom és sav is kerülhet a nyelőcsőbe, és ez váltja ki az égető, zavaró érzést.
Az első pár hónapban figyeljük meg, hogy csak bizonyos ételek fogyasztása után jelentkezi-e a gyomorégés vagy folyamatosan. Előbbi esetben néha elég elkerülni a “bűnös ennivalót” de néhány praktikákkal próbálkozhatunk az ősnépi gyógymódok közül.
Néhány jó tanács
– Ha este lefekvéskor is ég a gyomrunk, tegyünk a fejünk alá egy nagyobb párnát, és emeljük meg egy kissé az ágybetétet. Az ágyban a háton fekvés helyett próbáljunk meg inkább baloldalunkon feküdni.
– Egyél gyakrabban kisebb adagokat és evés közben fontos hogy egyenes háttal ülj és minden falatot jó alaposan (60x) rágj meg. Ha egyenes háttal ülünk, miközben étkezünk, a gyomorra és a hasra is kevesebb nyomás nehezedik.
– Egyél lassabban, így a nyálban lévő enzimeknek valamivel több idejük van lebontani az ételt, mielőtt az a gyomorba jut.
– Közvetlenül az étkezés után kerüld a lefekvést és a hajolgatást, a legjobb, ha sétálunk egy keveset, lehetőleg kint a szabadban.
– Egy bögre tej enyhíti a gyomorégést, különösen éjjel.
– Némely esetben a savlekötők is használhatnak, de akár ellentétes hatást is kiválthatnak, így mielőtt ezekhez fordulsz, mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát.
– A hurutos gyomor savat termel és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróvíz, 10 perc állás után minden nap meginni.
– A savtermelés csökkentésére fehér akácvirág tea. Lúgosításra fehér árvacsalán tea.
Tűzoltó italok – gyógynövények
– Igyunk egy nagy pohár vizet. A folyadék visszamossa a gyomorsavat a nyelőcsőből a gyomorba.
– Tegyünk 1 teáskanál frissen reszelt gyömbérgyökeret egy csészényi forrásban lévő vízbe, hagyjuk 10 percig ázni, majd igyuk meg.
(Az utazáskor jelentkező hányinger ellen is jól beválhat a gyömbér.)
– tegyünk 2 teáskanál ánizst, köményt vagy édesköménymagot egy csészényi forrásban lévő vízbe, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és igyuk meg.
– 1 teáskanál őrölt fahéjból készült tea is hatásos a gyomorégés csillapítására Elkészítése: tegyünk 1 teáskanál őrölt fahéjból egy csészényi forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk állni, szűrjük le, és igyuk meg.
Lúgosítok:
– A szódabikarbóna semlegesíti a gyomorsavat. Keverjünk fél teáskanál szódabikarbónát és néhány csepp citromlevet fél pohár meleg vízbe. A citromot ne hagyjuk ki: szükség van rá ahhoz, hogy eloszlassa a szódabikarbóna és a gyomorsav reakcióba lépésekor képződő gázt.
– néhány zöldségfélék, például a répa, az uborka, a retek és a cékla leve – lúgos kémhatásúak – közömbösíti a gyomorsavat. Nyersen elfogyaszthatjuk a zöldségeket.
Savasító élelmiszerek – kerülendők
– melyek elernyesztik a gyomrot és a nyelőcső alsó részét elválasztó izomgyűrűt: – alkohol, borsmenta és fodormenta, paradicsom.
– irritálhatják a gyulladásban lévő nyelőcsövet: kávé, tea és kóla.
– sokáig maradnak a gyomorban, így fokozzák a savtermelést: sültek és zsíros ételek.
