Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

perineum massageGátnak nevezzük a hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti részt. (ha a clitoris 12 óránál található, akkor a masszírozandó terület 3 és 9 óra közé esik)  Ez az intim terület a csecsemő születésekor a legmegterheltebb.

A hüvely tágulásával nő a repedés veszélye amíg, a baba feje ki nem gördül,  és az aprócska vállak meg nem születnek. A hosszú vajúdási idő alatt a gát nemcsak feszítésnek, nyújtásnak van kitéve, hanem ki is szárad, ezáltal még jobban megnő a berepedés veszélye. A gát beszakadásának elkerülése érdekében oldal irányú bemetszést alkalmaznak az orvosok vagy a szülésznők. Ezzel elkerülve a fertőzésveszélyt és a gátszakadást és így kicsi az esélye, hogy a hüvely és a végbélnyílás egybeszakadjon.

Sokféle módon védhetjük a gátunkat a szülés alatt.  A gát rugalmasságát növeli, rostokban, fehérjékben és vitaminokban gazdag ételeket fogyasztunk.  Vannak tornagyakorlatok, melyekkel erre a területekre tudunk koncentrálni, a gát területét tudatosan tornáztatjuk.

Szülés alatt a cél az, hogy a gát épen maradjon, és a kitolási szakban a légzéstechnikák segítségével a gátnak időt adunk a nyúlásra. Megelőzhető a rossz irányú repedés, ha a gátat masszírozzuk és nyújtjuk.

Miért érdemes a terhesség alatt gátmasszázst végezni?
Tudjuk, hogy a gátmasszázs növeli a terület rugalmasságát. Kisebb az esély a szakadásra, vagy a gátmetszésre. (a hüvelyi úton szülő nők 40-85%-a reped, kétharmadánál varrás szükséges) Gátmasszázs közben, a gátizom ellazítása gyakorolható, mely a repedés megelőzésében nyújt segítséget. Ha gátmasszázs és tágítás volt, mindenképpen kell tájékoztatni a szülést vezető orvost vagy szülésznőt.

Milyen olajat használjunk?
Búzacsíra olaj (triticum), amely táplálja a bőrt, lazítja a szöveteket, rugalmassá teszi, enyhén síkosít.
Orbáncfű olaj (hypericum), fertőtlenít, sterilizál, lazítja az izmokat, vérzést csillapít, az érzékeny idegvégződések kezelésére alkalmas, enyhén síkosít.

A kétféle olaj 1:1 arányú keverékét használjuk legtöbbször a gát masszírozására.  Léteznek erre a célra előre kikevert olajok is, amelyek tartalmaznak még rózsaolajat. Az illóolajok segítenek a lelki ellazulásban, a jó közérzet megteremtésében. Szülés alkalmával a legjobb az orbáncfű olaj, mert a búzacsíra olaj hosszabb távon fejti ki hatását.

Mikor és hogyan végezzük a gátmasszázst?
– A gátmasszázst a terhesség 34-36 hetében kell kezdeni, rendszeresen naponta.
– Alaposan mossd meg a kezed, és rövidre vágd le a körmeidet! Lazítsd el magad, hajlítsd be a térdeidet. Vegyél fel olyan poziciót, ami neked kényelmes a masszírozás során, helyezkedj  el kényelmesen.
– Melegítsd meg az olajat a kezedben és kend be a gát részt, amíg kellően síkos nem lesz. Ne kell nagyon sok olajat használni, a felesleges olajat a masszázs végén töröld le, nehogy baktériumok táptalajává váljon.
– Helyezd be a hüvelykujjaidat kb 2,5-4 cm mélyen a hüvelyedbe, és húzd lefele, a feneked felé, majd az oldalak felé, amíg enyhe égető, feszítő érzést érzel. Tartsad így meg 1-2 percig, amíg ez az érzés alábbhagy (kb. fél percig). Utána masszírozgassuk a hüvelybemenetet U alakban oda-vissza.
– Koncentrálj az izmok ellazítására! Ez jó alkalom a lassú és mély légzéstechnika gyakorlására is.
– Így, lassan masszírozd a gát területét kb. 10-12 percet naponta. Egy-két hét után érezni fogod, hogy mennyivel lazább lett a terület.

A masszázst a partnered is végezheti.
– A partner inkább a mutatóujját használja a masszázs elvégzéséhez (a hüvelykujj helyett).
– Ugyanazt az egyik oldalról a másik oldalra történő U alakú mozdulatot, és a lefele (fenék irányába) történő nyomási módszert kövesse. A megfelelő, érthető kommunikáció nagyon fontos! Szólnod kell a partnerednek, ha nagyon fáj, vagy éget!!!

Egy hétig végezzük ezt a masszázst naponta. Érezni lehet a változást a gáti izmoknál. Ha be tudjuk illeszteni az 5 ujjunk hegyét a hüvely bemeneti nyílásba, akkor elértük a 4 cm-t. Folytassuk tovább a gyakorlatot napi rendszerességgel, amíg elérjük a 7 cm-t. Ez kétharmada annak, amire a baba fejének szüksége van a kigördüléshez. Ilyenkor már elég kétnaponta masszírozni, hogy megtartsuk a gát rugalmasságát. Nagyon fontos a medenceizmok rendszeres tornáztatása.

Fontos információ, hogy a gátmasszázsra szülés közben már kifejezetten a tiszta orbáncfűolaj ajánlott. A búzacsírás-illóolaj masszázsra, már nem jó. Az orbáncfű ugyanis azonnal lazít, míg a búzacsíra hosszú távon táplálja a bőrt. Ha csak egyféle van, akkor sem gond, mert a különbség nem nagy.

Felhasznált irodalom:
Internet (http://www.midwife.org/siteFiles/news/sharewithwomen50_1.pdf)
Journal of Midwifery & Women’s Health www.jmwh.org 63

© 2005 by the American College of Nurse-Midwives               

 

A masszázs technikáját a következő videókon lehet megnézni:

 

.