Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Penny Simkin, PT, CD (DONA)

A nyertes-nyertes születési terv meghatározza a szülők személyes elvárásait, kívánságait, de nem köt kompromisszumokat a gondozás minőségében. Hangvétele tiszteletteljes és rugalmas.

A Szülési Terv Összetevői:
– egy bevezetőt, melyben megemlíted a legfontosabb szempontjaidat,
– félelmeidet vagy aggályaidat;
– az általad jónak tartott szüléshez való hozzáállás általános jellemzését;
– normális vajúdásról, szülésről és újszülött gondozásról, és a váratlan eseményekről (elhúzódó vajúdás, császármetszés, koraszülött vagy nem életképes, beteg baba, halvaszületés) teszel említést.
A szülési tervednek a saját és partnered elvárásait, preferenciáit kell tükröznie, nem pedig a barátaid, tanácsadóid vagy az oktatóid elképzeléseit.

Bevezető:
– röviden tájékoztatod a szülészeti stábot magadról és a partneredről, írsz arról, hogy miért éppen ezt a gondozót és ezt a helyszínt választottad, és elmagyarázod, hogy miért fontos számodra a szülési terved.

Például a következő dolgokról tehetnél említést:
– kellemes és egészséges volt-e a várandósságod;
– voltak-e nehézségeid ezen vagy korábbi várandósságaid alkalmával (pl. meddőség, vetélés, érzelmi vagy fizikai problémák);
– vannak-e félelmeid a gyerekszüléssel, a kórházzal vagy az orvosi eljárásokkal szemben;
– vannak-e kulturális vagy vallási elvárásaid vagy különleges kívánságaid;
– hogy a természetes vagy medikalizált szülést tekinted fontosabbnak.
– felvilágosítást a partneredről is, és minden olyan személyről, aki még jelen lesz.
– Ki fog elkísérni? Van-e bármilyen fizikai vagy érzelmi problémájuk, ami befolyásolhatja a gondozásodat? Lesz-e bármilyen megszokottól eltérő családtag jelen (pl. adoptáló szülők, leszbikus élettársak, gyermekek) vagy bárki, aki stressz helyzetet teremthet?
– Van-e olyan személy, akit nem szeretnél, ha jelen lenne a szülésednél?
– Lesz-e dúlád, segítőd?

A kórházi ápolók sokkal hatékonyabban tudnak segíteni, ha az említett információ a rendelkezésükre áll. Azt is kijelentheted, hogy nagyra fogod értékelni mindazt a szakértelmet, segítséget és támogatást, amellyel a stáb segíteni fogja szülési terved megvalósulását.

Fontos szempontok, félelmek és aggályok:
– leírhatod azt a stáb számára, és ha lehet azt is mellékeld, hogy miből ered az említett félelem.
Például, aggódsz a babád egészségéért; félsz a kórháztól vagy annak szabályzatától; kényelmetlenül érzed magad az olyan szolgálatban lévő ismeretlen emberek társaságától, mint az ápolók, orvosok, bábák; aggódsz a szülési fájdalmak miatt, és félsz hogy miként fogsz megbirkózni velük; gondjaid lehetnek a szerénységed miatt; félhetsz az önkívületi állapottól; a hüvelyi vizsgálatokat, a vérvételt vagy más eljárásokat nagyon stresszesnek találhatod. Időnként a korábbi negatív élmények játszanak szerepet ezekben a félelmekben. Korábbi vetélések, traumatikus szülések, orvosokat vagy kórházakat érintő negatív élmények, vagy egy nem kiegyensúlyozott, agresszív családban eltöltött gyermekkor, mind kihatással lehetnek a várandósság alatti érzéseidre.

Normális vajúdás és szülés:
– Időnként például a gondozók megindíthatják a szülést vagy beköthetnek intravénásan különböző folyadékokat akkor is,
– rutinszerűen alkalmazott eljárások is vannak, pl. a háton fekvő pózban való szülés, a kengyelek / lábtartók alkalmazása, az újszülött vizsgálatok és megfigyelés céljából való elszállítása közvetlenül a szülés után, az egészségügyi stáb műszakváltása, vagy az időnkénti szülőszoba elhagyásuk kényelmi okokból.
– Néhány eljárás, mint pl. a beöntések, a gát leborotválása, és az anya testének és lábainak izolálása ma már kevésbé elterjedtek, de még mindig jelen vannak
– Néhány olyan eljáráshoz, mint az epidurális érzéstelenítés, császármetszés, vagy körülmetélés, az írásos beleegyezésedre van szükség – ennek aláírására csak az után kerülhet sor, hogy a gondozód elmagyarázta az illető eljárás előnyeit és hátrányait, beleértve alternatív megoldásokat is (köztük, hogy nem járulsz hozzá az eljárás végrehajtásához), s ezt rögzítik a kórlapodon is.

Az újszülött gondozása
– hogy bánjanak a babáddal az első néhány nap folyamán.
– Általában az egészséges újszülöttnek meleg környezeten, pelenkán, ruhán, az anyja emlőin és a szülei ölelő karjain kívül másra nem nagyon van szüksége.
– Néhány megfigyelést és vizsgálatot rutinszerűen elvégeznek, hogy kiszűrjék a súlyos születési rendellenességeket vagy, hogy megelőzzenek komoly potenciális betegségeket.

Váratlan események
– előre nem látható komplikáció merül fel. Egy császármetszésre is kiterjedő szülési terv hozzásegíthet ahhoz, hogy legalább néhány prioritást megőrizz az eredeti tervből. Bár egy váratlan császármetszés kiábrándító lehet, mégis jobban fogod érezni magad, ha előre gondoltál erre az eshetőségre, felmérted lehetőségeid és hangot adtál kívánságaidnak.
– Bár a babák túlnyomó többsége egészségesen születik, mégis van némi esély arra, hogy valami rosszul sül el, és gond lehet a babáddal. Ez a lehetőség a legtöbb várandós szülőt nyomasztja valamilyen szinten. Tudatosítanod kell magadban, hogy koraszülés, betegség, születési rendellenességek, vagy halvaszületés is előfordul néha.
– Hasznos lehet előre gondolni arra, hogy miként szeretnéd, ha kezelnék ezeket a szerencsétlenségeket, mivel ha mégis előfordulnak, számos döntést kell majd olyan állapotban meghoznod, amikor nagyon csalódott leszel és meg lehet gondolkodni sem tudsz tisztán. Az ilyen eshetőségekre is térj ki a szülési tervedben, így a stáb tudni fogja mik az elvárásaid a saját magad, és a babád gondozását illetően, ha az említett problémák bármelyike felmerül.

– Amint elkészítetted a váratlan eseményekre vonatkozó tervedet, tedd félre és koncentrálj a normális szülésre és egy egészséges babára. Valószínűleg nem lesz szükség a váratlan eseményekre vonatkozó tervedre, de ha mégis, meg lesznek a saját terveid erre a szélsőségesen nehéz időszakra. Ez később sokat jelent majd neked.