Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

farfekves-1.A medencevégűen elhelyezkedő magzatok harminc-negyven százaléka születhet meg hüvelyi úton, s ez az arány évről évre csökken. Ha a magzat feje van elöl a szülésnél, alaposan kitágítja a szülőutakat, s a test többi része már könnyen megszületik. Faros szülésnél a fejnél jóval kisebb átmérőjű popsi halad át először a szülőcsatornán. Ilyenkor a fő probléma az, hogy a köldökzsinór előrébb helyezkedik el, mint a fej, amely utoljára halad át a szülőcsatornán, s attól kezdve, hogy a koponya belép a medencébe, a köldökzsinór egészen addig leszorítódik – azaz megszűnik a magzat keringése – amíg a koponya el nem hagyja a medencét. Az oxigénhiány következtében károsodik az agy. Felnőtteknél ez három perc múltán következik be, a magzatok öt percet is kibírhatnak.

Normális szülés esetén a fej általában 6-8 óra alatt halad át a medencén, s ezalatt a koponya a szükséges mértékben át tud formálódni. Medencevégű fekvés esetén erre az áthaladásra csupán egy-két perc áll rendelkezésre. Ez a gyors folyamat nagyobb megterhelést jelent a magzat koponyájára. Faros szülésre tehát akkor kerülhet sor, ha a magzat mérete nem túl nagy, ha a szülés jól halad, és más szövődmény nincs. Többedszer szülőknél könnyebben dönt az orvos hüvelyi szülés mellett, ha első babáról van szó, szinte mindig császármetszésre kerül sor.

Néhány praktikát te magad is bevethetsz annak érdekében, hogy megkönnyítsd gyermeked számára a születést. Lássuk, mi mindennel érdemes próbálkoznod!

1. Gyakori négykézláb állás. Ez a testhelyzet a gravitációnak köszönhetően arra ösztönzi a gyermeket, hogy a fejét lefelé fordítsa. Állj tehát négykézlábra minden nap és – hogy kevésbé legyen unalmas –, olvass közben újságot.
2. Óvatos kitörések oldalra. Oldalsó kitörésekkel tágíthatod a medencebemenetet, ezáltal pedig segíthetsz a babának megfordulni.
3. Vasalódeszka. Helyezz el stabilan egy vastagabb deszkát vagy vasalódeszkát a földön 45 fokos szögben megemelve, és naponta háromszor feküdj fel rá behajlított térddel, 15 percre úgy, hogy a fejed van lefelé. A gravitáció arra ösztönzi a gyermeket, hogy a méh teteje felé mozogjon és megforduljon.
4. Hideg és meleg. Helyezz egy jeges borogatást a méhed tetejére és egy meleget az aljára. A kisbaba a meleg felé fog mozogni.
5. Éneklés és beszélés. Készíts gyermeked számára egy CD-t, amelyen te énekelsz és beszélsz a kicsihez, majd játszd le neki úgy, hogy a fülhallgatót a szeméremcsontod közelébe helyezed. A gyermek ösztönösen a kellemes hangok felé fog mozdulni.

Ha mindezek után gyermeked még mindig nem mutat semmi hajlandóságot arra, hogy megforduljon, orvosod fel fogja ajánlani, hogy császármetszéssel segíti világra a kicsit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...