Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!
A kismama számára a “dúla” kifejezés már nem ismeretlen fogalom.
.
A görög eredetű doula (ejtsd: dúla) szó jelentése asszonytársi segítő, illetve szolgálat.
.
Asszonytársi segítő helyett a szüléskísérő megnevezést is szokták használni.
A “Dúla” feladatköre rendkívül különleges: olyan nők, asszonyok válhatnak dúlává, akik már átélték a szülés élményét vagy készülnek a szülésre. Hatalmas empatikus készségük alkalmassá teszi őket, hogy másoknak is segítsenek a vajúdáskor és a gyermekágyas időszakban.
.
Régebben, amikor még nem intézményesítették a szülést, az egy helyen élő asszonyok segítettek egymásnak a vajúdáskor. Ezek az asszonyok lehettek tapasztalt barátnők vagy rokonok, akik a vajúdás pillanatait együtt élték át a szülő nővel, támogató jelenlétükkel biztonságot és bátorítást adtak.
.
Az elmúlt évtizedekben Amerikában és Európában megnőtt a nők igénye az iránt, hogy a szülésüknél ne csak a szakdolgozók, kórházi személyzet vegyen részt. Egyre az igény az apás-szülésre, mert szükség van a személyes törődésre, amit a kórházak nem mindig, legalábbis nem megfelelő mértékben tudnak biztosítani. Kutatások felmérései bizonyították, hogy azoknál a szüléseknél, ahol jelen volt szüléskísérő dúla, jelentősen csökkentek a kockázati tényezők.
.
A várandósság időszakában a választott dúla, a szüléskísérő legjobb tudása szerint információkkal látja el a mamát, a találkozások gyakoriságát közösen alakítják ki, ilyenkor kezdődik meg gyakorlatilag az „együtt készülés” a szülésre.
.
Fontosnak tartom ebben a folyamatban a szülésfelkészítést* – felelősséget vállalok ezáltal, hogy magas szintű tudásommal biztonságot adjak a szülés alatt.
.
A vajúdás és szülés folyamatába akkor kapcsolódok be, mikor a mama telefonon hív, hogy elindult a vajúdás folyamata. Innentől kezdve végig a kismamával maradok – és akár az apával is, ha ő is jelen van a szülés során. Bekísérem a mamát a kórházba, és természetesen vele is maradok a kórházi időszakban az elejétől a végéig, valamint utána a két órás megfigyelés során is. Fizikailag és pszichikailag ráhangolódok az anyára, megtalálom a segítségnyújtás megfelelő csatornáit – mint például relaxáló kismama masszázs, a törődő jelenlétem, illetve a komfort biztosítása a vajúdó kismama felé.
.
Ha a mama elakad, vagy nem tudja közvetíteni, milyen segítséget szeretne, akkor a segítségnyújtás különböző lehetőségeit kínálom számára. Amennyiben az apa is jelen van, a segítek neki is, hogyan tudjon részt venni a folyamatban.
.
Mint szüléskísérő, a feladatom, hogy ne zavarjam az intim együttlétet, csupán kiegészítsem az apa segítségnyújtását, amennyiben szükség van rá. Amennyiben ő nincs jelen, nem vesz részt a szülésben, a feladatom a teljes kísérés.
.
A gyermekágy időszakban az összhang megteremtésében segítek, helyes szoptatási technikát megtanítom, és minden olyan információt átadok, ami erre az időszakra vonatkozhat. Gondoskodó, támaszt adó jelenlétet nyújtok a mamának mind a szülés, mind az azt követő időkben. A szüléskísérés mindenkinek ajánlott, aki úgy érzi, szüksége van rá..
A dúla választás időpontja kismamánként változó, akkor jön el az ideje, mikor az anyuka úgy érzi, már nem a várandósságra koncentrál, hanem a szülésre. Ez általában a várandósság 4-8. hónapjában történik. Természetesen minél előbb ismerjük meg egymást, annál mélyebb a közös felkészülés hatékonysága.
..
Ahhoz, hogy a mi kapcsolatunk elmélyülhessen, érdemes már félidőnél felkérni a szüléstámogatásra ám a közös munkához nem feltétel, hogy jól ismerjük egymást.
.

Minden esetben tudásom legjavát nyújtom az engem választó kismamák számára.

* Hamarosan csoportos szülésfelkészítő tanfolyam indul. – min létszám 3 pár vagy 5-6 kismama