Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

doulabirth

Érzelmi Támogatás – biztatás, megerősítés, folyamatos fizikai jelenlét
– A dúla rendkívül hasznos társad lehet a vajúdás és a szülés során folyamatos fizikai és érzelmi támogatásával, türelmével.

Információ Átadás  a családok támogatása abban, hogy objektív információt kapjanak a vajúdásuk haladásáról, és a lehetőségeikről, magyarázatokról és nem orvosi tanácsokról
– A kórházban dolgozó orvosok, szülésznők munkaidejükben – és lehet, hogy a szülés alatt is – több mamával foglalkoznak. Nem tudnak osztatlan figyelemmel fordulni a szülő nőhöz és partneréhez. Sietni, megfelelni kell. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a szülésznők és az orvosok egyszerre több különböző szükségletű pácienst látnak el.Ezért az információ nagyon sokszor el sem jut a vajúdóhoz.  Ellentétben a nővérekkel, a dúla egyszerre csak egy nőt kísér a szülés folyamán.

Fizikai támogatás – kényelmi intézkedések, pozicionálás, masszázs, levegővétel, relaxáció, és egyéb nem gyógyszeres fájdalommérséklő technikák
– A vajúdó nő nagyon érzékeny az olyan környezeti tényezőkre, melyek az érzékszerveire hatnak – hőmérséklet, hangok, szagok, tér és vizuálisan ható dolgok. A dúla tudja, hogy mi zavarhatja ezek közül a nőt, és mindig szem előtt tartva a szülőnő vágyait megváltoztathatja azokat. A vajúdás különböző szakaszaiban – akár igen rövid időn belül is – ezek a szükségletek és vágyak változhatnak. A rugalmasság kulcsfontosságú.
Nagyon sok olyan tényező van a nő környezetében, melyek negatív hatással lehetnek a koncentrációra és a lelkiállapotra. A dúla azonban odafigyeléssel mindezt tudja befolyásolni. A dúla figyeli a szobát (otthoni és kórházi környezetben is), mint környezetet, annak milyenségét és az anya azonnali szükségleteit és lelkiállapotát. Fontos, hogy a dúla észrevegye, fázik-e, szomjas-e az anya, vagy kell-e valamilyen fizikai diszkomfortérzeten javítania.

Pártfogás –  továbbítani az anya kéréseit a kórházi dolgozók felé
– A dúla minden esetben igyekszik megtartani az egyensúlyt a kórházi előírások és a szülők jogai és kérései között. Ő az, aki hosszú időt tölt a vajúdó nő mellett, végigkíséri a vajúdást, az anya kéréseit továbbítani tudja a kórházi személyzet felé, képviselve az anya érdekeit. Többek között hasznos információkkal szolgálhat a nővéreknek és az orvosoknak arról, hogy hogyan zajlik a vajúdás, hogyan viseli a szülő nő a megpróbáltatásait, vagy hogy milyenek a méhösszehúzódások.

Partner támogatása – szerep alakítás, biztatás, megerősítés
– A vajúdó nőnek legtöbbször elfogadó támogatásra van szüksége ahhoz, hogy el tudja, el merje engedni magát, hogy testével és lelkével beleereszkedjen abba az áramlatba, ami a szülés folyamata, és természetes módon reagáljon annak minden mozzanatára. A dúla együttműködésének lényegére: az érzelmi támogatásra, biztatásra, a tájékoztatásra és a megfelelő fizikai segítségnyújtásra. Egyes vajúdó kismamák aggódnak amiatt, hogy nem jól tudják kezelni a fájdalmat, Mások attól tartanak, hogy ha nem tudnak megbirkózni a fájdalommal. Szégyent vagy haragot éreznek, ha nem működik, amit elterveztek. Segíti a dúla a kismamákat, hogy a negatív gondolatok, megjegyzések kellemesebbé változzanak, a megfelelő megerősítésekkel, a vizualizációs technikákkal és a képzelet irányításával lehetővé teszi, hogy a szülő nő a teste erejére összpontosítson, és elterelje figyelmét a kellemetlenségekről. 

 
Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is.
Köszönöm a felajánlásodat!

donate1

bankkartya