Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

haztartasi-elsosegely

A csecsemők és kisgyermekek ellátásához milyen patikaszereket célszerű a gyógyszeres ládában otthon tartani?

A csecsemők és kisgyermekek számára szükséges készítményeket a kezelőorvossal és gyógyszerésszel egyeztetve célszerű kiválasztani. Nem elegendő a gyógyszereket beszerezni, figyelmet kell fordítani a megfelelő tárolásra (pl. bizonyos lázkúpokat a hűtőszekrényben kell tartani), illetve arra, hogy fénytől, hőtől védett, száraz, és a gyermekek számára el nem érhető helyen legyen a házi patika.

A felnőttek gyógyszereitől elkülönítve kell tárolni a csecsemők, kisgyermekek gyógyszeres ládáját, és meghatározott időközönként (legalább évente) ellenőrizni kell a benne lévő gyógyszerek lejárati idejét. A lejárt gyógyszereket a gyógyszertárba vissza kell vinni. Szem előtt kell tartani, hogy a gyermekek „kinőhetik” a gyógyszereiket is, hiszen más típusú lázkúpot ajánlanak a hat hónapos csecsemőnek, mint a hároméves kisgyermeknek – tehát mindig az adott életkorban megfelelő formájú és dózisú gyógyszereket kell kéznél tartani.

Mi legyen a házipatikában és az útipatikában?

– Fiziológiás sóoldat orrspray-ként vagy orrcseppként már kéthetes kortól használható az orrváladék fellazítására.
– Orrtisztító készülék az orrváladék eltávolítására; egyszerű kézi pumpás vagy porszívóra szerelhető típusok is beszerezhetők. Ez utóbbiak hatékonyabbak.
– Lázmérőből a klasszikus típus már csak higanymentes kivitelben vásárolható meg, de egyszerűen használható a digitális lázmérő is, különösen flexibilis fejjel, mert szájban és végbélben való mérésre egyaránt alkalmas. A fülhőmérők használata hat hónapos kor fölött javasolt, a vele való pontos mérés érdekében a szakszerű alkalmazását meg kell tanulni.
– Lázcsillapító készítményként 3 hónapos kor felett alkalmazható paracetamol vagy ibuprofentartalmú szuszpenzió. A gyermekorvos által ajánlott, felírt lázkúp szintén megfelelő megoldás. Hányással is járó láz esetén a kúpok alkalmazása célravezetőbb, mint a szuszpenzióké.
– 70%-os alkohol a köldökcsonk kezelésére, a kisolló és a lázmérő végének tisztítására, fertőtlenítésére, a kivett fülbevaló fertőtlenítő áztatására.
– Zsírozó krém a pelenkakiütések kialakulásának megelőzésére (ún. popsikenőcs).
– Kisolló.
– Kullancskiszedő csipesz.
– Sebfertőtlenítő szer (vigyázat: a jódtartalmú sebfertőtlenítő oldatok csak egyéves kor fölött alkalmazhatók).
– Mullpólya, ragtapasz, sebtapasz a kisebb horzsolások, vágások, karcolások ellátására.
– Hámosító kenőcs (dexpantenol vagy egyéb vitamintartalommal) a kisebb hámsérülések gyógyítására.
– A betegség esetén hívható telefonszámok listája: a gyermekorvos, az orvosi ügyelet telefonszámai.
– Az előbb felsoroltak mellett a csecsemő vagy a kisgyermek rendszeresen vagy alkalomszerűen (hányáscsillapító kúp, allergiás bőrtünetek kezelésére használt krémek, D-vitamin cseppek, K-vitamin, egyéb vitaminkészítmények stb.) használt egyéb gyógyszerei is bekerülnek a házipatikába.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...