Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Van, akinek már a szülés gondolatától összerándul a gyomra, másnak viszont mosolyt csal az arcára. Sokan szeretnének gyereket, de fogalmuk sincs, mi vár rájuk.
Remélem ebből az összeállításból kiderül, hogy nincs mitől félni!

Akupunktúra
Egy német felmérés szerint azok, akiket a terhesség harminchatodik hetétől a finom tűkkel kezeltek, két óra alatt, kevés fájdalom közepette hozzák világra gyermeküket, mivel az apró szúrások serkentik a fájdalomelnyelő hormonok termelését.

pocakAltatás
Szülés közben csak akkor altatják el az anyát, ha a babát minél hamarabb el kell távolítani a méhből, s ezért császármetszést végeznek. Másképpen is eljárhatnak az operáció előtt, úgynevezett epidurális érzéstelenítéssel: egy injekció a gerincvelőbe, és a kismama attól kezdve deréktól lefelé nem érez semmit. Sokan attól tartanak, hogy bénák maradnak a vajúdás után, s inkább az altatást választják. Félelmük teljesen alaptalan. Kár emiatt kimaradni a szülés lenyűgöző élményéből!

Aromaterápia
Az éteri olajak fokozzák a fájdalomcsillapító, illetve a boldogság hormonok működését. Ha még nem kezdődött el a szülés, akkor egy különleges összetételű olaj (fahéj, vasfű, gyömbér és több más gyógynövény-kivonat) segíthet.

Császármetszés
Kizárólag abban az esetben tárják fel a méhet, ha az feltétlenül szükséges. Leggyakoribb okok: a baba túl nagy, és nem elég tág a szülőcsatorna, vagy pedig ha a méhlepény rátapad a méhszájra. Körülbelül minden hetedik gyerek születik ily módon. Az anya kímélése érdekében új módszert fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően kisebb a vágás (10-12 cm-es a seb).

Dohányzás
A cigarettázó nő gyereke általában kisebb, rendszerint visszamarad a fejlődésben. Magyarázata: a nikotin a méhlepény működési elégtelenségéhez vezethet, romlik az oxigénellátása. Ha a gyerek szívverése szülés közben hirtelen lelassul, haladéktalanul császármetszést kell végrehajtani.

Halálozás
Egy évszázaddal ezelőtt, Semmelweis Ignác fontos higiéniai intézkedései dacára, az asszonyok fele, illetve a gyerekek egyötöde nem élte túl a szülést. Ma már lényegesen kedvezőbbek a statisztikák, jóllehet egyetlen haláleset is szörnyű tragédia.

Homeopátia
Bizonyos növényi kivonatok csökkentik a fájdalmakat, ellazítják az izmokat, elősegítve a szülés gyors lefolyását. Málnalevél tea, Lenmag stb.
Konzultálj a dúláddal vagy az orvosoddal, szülésznőddel!

Koraszülés
Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően, már 25 hetes, 500-600 grammos koraszülötteket is meg tudnak menteni. Életüknek azonban nagy ára van: a csecsemők egynegyedének szervezete eme korai szakaszban maradandóan károsul. A betegségeket leggyakrabban valamilyen fertőzés okozza. Vérszegénység, korábbi vetélés vagy terhességmegszakítás, illetve a dohányzás jelentősen növeli a koraszülés valószínűségét.

Mesterséges indítás
A beavatkozás ijesztőbben hangzik, mint amilyen valójában. Ha a méhszáj még nem nyílt ki, hormontartalmú kúpot helyeznek fel a hüvelybe, amely kitágítja a méhszájat, és ezzel megindítja a szülést. Ha nincs rá szükség, akkor csak a folyamatot felgyorsító hormonokat adják infúzióban.

Negyven fölött
Néhány évtizede még komoly kockázattal járt, ha egy nő negyvenen túl határozta el, hogy gyereket akar. Amennyiben kizárható a cukorbetegség és a magas vérnyomás, ma már ebben az életkorban sem kell félni komplikációktól. Persze az is tény, idősebb nők körében négyszer olyan gyakori a terhességi cukorbetegség, s kromoszóma-rendellenesség is gyakrabban fordul elő (például a Down-kór esélye a 40 és 44 év közötti 1,5 százalékról 14 százalékra nő).

Sokadik szülés
A harmadik, negyedik gyerek világrahozatala már jóval könnyebb, mint az elsőé – állítják sokan. Hiszen az anya tudja, mire számíthat, fájdalmai ellenére képes élvezni a nem mindennapi eseményt. Tévedés! A negyedik szülés tart általában legtovább, és jár a legtöbb kockázattal. A méh ugyanis már annyira tág, hogy képtelen a szükséges mértékben összehúzódni a szülés után. A következmény erős vérzés lehet. Megelőzésképpen a kismama esetleg infúziót kap, s így gondoskodnak a méh összehúzódásáról.

Szülőnyereg
Németországban speciális szülőszéket fejlesztettek ki, amely távirányítással kezelhető. A hintához hasonló szerkezet ellazítja a hátizmokat, és fokozza a vérkeringést.

Túlhordás
A méhlepényt, amely a gyerek oxigén- és tápanyagellátásáért felelős, a természet arra programozta be, hogy 40 héten át gondoskodjon a magzatról. 12-14 nappal később fokozatosan leáll a méhlepény működése, ezért legkésőbb két héttel a kitűzött időpont után a nőgyógyász megindítja a szülést.

Veszélyek
A legnagyobb, hogy a gyerek szívének ritmusa szülés közben megváltozik. Ezért olyan komplex orvosi műszert fejlesztettek ki, amely azt ellenőrzi, hogy a szívverés az egymást követő fájások közben is egyenletes marad-e. Egy szonda pedig gyorsan és hatásosan ellenőrzi, elég oxigén jut-e a gyerek vérébe.

Vízben szülés
Vízben az izomzat megfeszül, a fájdalom csökken. Éppen ezért, felmérések szerint, víz alatt a gyerekek kevesebb, mint két óra alatt világra jönnek, s száz nőből csak egy kér fájdalomcsillapítót.
Bővebben itt >>>

 

Felhasznált irodalom: www.kiskegyed.hu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...