Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

DOULA2A dúlát meg kell különböztetnünk a szülés többi kísérőitől. A dúla nem orvos, nem nővér vagy szülésznő, és nem bába. Nincs képesítése arra, hogy bármilyen szakmai döntést hozzon. Képzése során azonban tanul a szokásos orvosi beavatkozásokról, hogy el tudja magyarázni azokat a szülőknek, és így csökkentse bizonytalanságukat és szorongásukat.

Például a magzati szívhangvizsgáló akár nagyon alacsony szívritmust (1-2 dobbanás percenként) is mutathat pár másodpercre, míg a valódi szívritmus a normális, percenként 148. A dúla, aki ismeri ezt a jelenséget, meg tudja nyugtatni az anyát, hogy az alacsony érték a gép hibája, és nem a baba valódi szívverésének a ritmusát mutatja.

A nővér vagy a szülésznő, ha más feladatai vagy páciensei nem szólítják el, gyakran nyújt támogatást a vajúdás során. Számos nővér és szülésznő azért választja a szülészeti munkát, mert empatikus készsége révén vonzódik az anyák támogatásához a szülés során. De ahogy tudjuk, a vajúdás és a szülés során fellépő elvárások, időhiány és a vajúdó nők nagy száma miatt igen valószínűtlen, hogy a nővérek vagy szülésznők teljesen és folyamatosan elérhetőek legyenek egy vajúdó anya számára a vajúdás teljes időtartama alatt.

Néhány kórház rendelkezik olyan szülészeti osztállyal, ahol egy bába végig jelen lehet a vajúdás és a szülés során, de ez ritka. Leggyakrabban azt várják el a szülésznőktől, hogy két vagy több anyával törődjenek egy időben. Abban az esetben, ha magára kell hagyniuk az egyik anyát, hogy egy másikkal foglalkozzanak, általában örülnek a dúla jelenlétének.

Annak, hogy dúlák főként nők, több előnye is van. A vajúdó nő rendszerint kevésbé gátlásos egy másik nő jelenlétében. A testi funkciók intim megnyilvánulásai könnyebben kifejezésre jutnak egy hasonló nemű személy jelenlétében. Továbbá a finomabb, csendesebb, gyengédebb, érzékeny, gondozó, “anyáskodó” viselkedés a mi kultúránk hagyományai szerint női jellegzetesség.

A legtöbb dúlának már van gyermeke. Egy olyan nő, aki már szült, jelentős tapasztalattal rendelkezik, és termeszétes empátiával segít. Mindazonáltal az ilyen jellegű személyes tapasztalat nem alapvető fontosságú. Sok olyan nő, aki maga nem anya, nagyon érzékenyen dolgozik dúlaként. Bár nincsen személyes tapasztalatuk a szülésről, velük született pszihológiai és biológiai ráhangolódással viszonyulnak a vajúdó nőhöz.

A dúlák nem írnak elő légzőgyakorlatokat vagy vajúdási módokat. Érzelmi “támogató” környezetet biztosítanak az anya számára, és arra bátorítják, hogy saját testére hallgasson azzal kapcsolatban, hogy mi a legjobb számára a vajúdás különböző időszakaiban. A dúlák teljes mértékben együttműködnek bármely olyan légzőgyakorlat alkalmazása során, melyre a pár felkészült.

Tulajdonképpen mit tesz a dúla, hogy segítse az anyát?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...