Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!
donate1

bankkartya

Menű
Hírlevél
Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!
Partnerek
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

mese2Bár csodálatos képi világot jelenít meg némelyik rajzfilm, mégsem helyettesítheti soha a szülő által olvasott mesét. Most ne is beszéljünk a borzasztó figurákat felsorakoztató rajzfilmekről, amiket valószínűleg beteglelkű felnőttek rajzolnak és nem is értem, hogyan kerülnek adásba.

Sok okot lehet felsorolni, ami miatt a gondoskodáson, és szeretgetésen kívül talán a legfontosabb dolog lenne, hogy naponta olvassunk a kicsinyeinknek. Babakoruktól kezdve. Igen, már akkor, amikor még nem értik.

Eleinte csak megnyugtatja az anyaméhből már ismert hang, valamint jóleső a simogatás, a babusgatás, amit közben kap. Az esti mese, mint rituálé, biztonságérzetet ad, ahogyan minden, napi rendszerességgel bekövetkező dolog. Megszokja, hogy a pihenés következik, ellazul, elálmosodik, majd elalszik.

Ahogyan cseperedik, egyre többet nyújt. Megismeri a nyelv ritmusát, „zenéjét”, egyre több dolgot megért. Amit szavakból nem, azt a hangszínből. Egyre bővül a szókincse. A kutatások szerint azok, akik rendszeresen hallottak meséket, anyanyelvi ismeretek terén másfél évnyi előnyben vannak iskolakezdéskor a többiekhez képest.

A mesét hallgató gyerekek elképzelik a figurákat, a helyszíneket, a cselekményeket, beleéli magukat a történetbe, szemben azzal a kicsivel, aki kész képeket kap a televízióból. A belső kép alkotó képesség fontos a feszültség levezetésében, ami a nap folyamán keletkezik : sok új inger, új ismeret, tapasztalat vár feldolgozásra.

A kész képeket adó rajzfilmek feldolgozásához nem szükséges a képzelet. Azonban ha nem használja ezt a képességét, akkor nem tudja megfelelően feldogozni az élményeit, és adott esetben a stresszt sem, ami éri a kortársai között.

Akik a meséken nőttek fel, azoknak sokkal több sikerélményük lesz az iskolában, könnyebben megtanulják az olvasást és az írást is, nyitottabbak, befogadóbbak leszek. Akik rajzfilmeken nőttek fel, és csak korlátozottan képesek elképzelni, am
it olvasnak, azok mechanikusan, értelmezés és kellemes élmény nélkül fogják olvasni a betűket, szavakat és sorokat.

Az embernek egész élete során szüksége van a mindennapi létezéshez is arra, hogy értse a szövegeket. Ha nem érti, nyilván nem olvas, azonban így kimarad abból a fantasztikus élményből is, amit az olvasás bármely életkorban nyújthat: elszakadás a mindennapi problémáktól, álmodozás egy másik világba csöppenve.

www.ezmegazin.hu

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...